Sielun kuvat – uusien ikonien näyttely
Sielun kuvat – Visions of the Soul
Näyttely päättyi ja purettiin sunnuntaina 12.8.
Näyttelystä myytiin yli 50 teosta esillä olleista 96 työstä. Kävijämäärää emme pystyneet mittamaan, mutta näyttelyssä pitempään viivähtäneiden määrä lienee ollut tuhansissa osa kirkon kokonaiskävijämäärää. Näyttelystä saatiin kirkon oppaiden kautta ja suoraan hyvää palautetta. Enonkosken luostariyhteisö kiittää Kerimäen kappeliseurakuntaa ja Savonlinnan seurakuntaa hyvästä yhteistyöstä näyttelyn järjestämisessä ja markkinoinnissa.
Pauliina Kainulainen pohtii näyttelyjulkaisussa että moderni ikoni elää tradition ja tämän ajan uskontulkintojen jatkumolla, joka voi olla jännitteinen mutta myös hedelmällinen. Kun luterilainen ja moderni ihminen maalaa ikonia, ei hänen tavoitteensa välttämättä ole häivyttää pois omaa tarvetta tulkita aihetta ja kokemusta. Erityisesti luterilaisuudessa kannustetaan ammentamaan traditiosta ja peilaamaan sitä omaan aikaan. Uudenlaisten ikonien maalaaminen on hengellistä hengitystä – hengitän tradition viisautta sisään, hengitän oman vastaukseni sen esittämiin kysymyksiin ulos. Sielun kuvat kehkeytyvät hiljaisuudesta ja kutsuvat hiljaisuuteen.
Sielun kuvat -näyttely on syntynyt 2016 ja 2017 Enonkosken luostarissa pidettyjen ikonipajojen ja niiden pohjalta kasvaneiden verkostojen varaan. Mukana suomalaisia, puolalaisia ja ukrainalaisia taiteilijoita. Tätä ennen on pidetty näyttely Savonlinnassa 2016. Teosten hyvä vastaanotto kannusti jatkamaan. Uusia töitä syntyi ja taiteilijoita liittyi joukkoon. Vuonna 2017 vietettiin reformaation merkkivuotta ”ikonin reformaation” merkeissä ja järjestettiin näyttelyt sekä Kangasalla että Helsingissä Paavalin kirkossa.
Luostariyhteisön projektin koordinaattori pastori Ari Luomajoki (Valkeala) pohtii, että puoliksi leikillään tavoitteeksi asetettu luterilainen ikoni on edelleen tekemättä, mutta suomalaiset teemat ovat siirtyneet töihin. Mustikan sininen, Lapin kuvasto ja suomalainen luonto ovat tehneet niin suuren vaikutuksen taiteilijoihin, että vaikutteet ovat nähtävissä osassa teoksia. Hiljaisuus, luostarin rauha ja rukouselämä sekä ympäröivä luonto ovat omalta osaltaan inspiroineet johonkin uuteen, jossa pyhän läsnäolo on koettavissa. Vaikutteita on haettu suomalaisista puukirkoista ja on saatu myös olla Valamon ja Lintulan luostarin vieraina.
Ari pohtii tätä kahden vuoden matkaa: ”Nämä kuvat puhuvat ikonin muotokielellä, johon yhdistyvät taiteilijan henkilökohtaisen uskon matkan kokemukset. Nämä teokset on tehty sielulla. Jos niissä näkyy armon vilahdus, niin jotakin luterilaisuuden teemoista on onnistuttu välittämään.”
Koko näyttelyjulkaisu löytyy täältä.